Профілактика отруєнь грибами
26 жовтня 2022З початку 2022 року в області зареєстровані 2 випадки отруєння дикорослими грибами в побуті, внаслідок яких отруїлися 4 людей. Перший випадок був у березні поточного року — отруїлися 3 дорослих людей через вживання власноруч консервованих і смажених сироїжок. Другий випадок — у жовтні: постраждала 1 особа (дитина 16 років), отруєння викликане вживанням смажених груздів.
Державна установа «Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» нагадує правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами:
- не купуйте сушені/солені/консервовані гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- не куштуйте сирі гриби;
- варіть гриби не менше ніж три рази, щоразу у свіжій підсоленій воді та не менше 30 хв.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Симптомами грибного отруєння можуть бути: запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності. Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте в себе або своїх близьких симптоми отруєння — негайно викликайте «швидку».