Для профілактики спалахів інфекційних хвороб, а у разі виявлення їхніх збудників — для максимальної локалізації ймовірних осередків Центр контролю та профілактики хвороб проводить постійні ретельні лабораторні дослідження, а саме:
- забір біологічного матеріалу людини на наявність вірусу SARS-CoV-2 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР);
- мікробіологічні дослідження питної води, води поверхневих водойм, харчових продуктів;
- бактеріологічні дослідження на дисбактеріоз;
- визначення чутливості культур мікроорганізмів до антибіотиків;
- паразитологічні дослідження об’єктів навколишнього середовища та біологічного матеріалу;
- виділення фрагментів геному ГМО в харчових продуктах і продовольчій сировині.